Mälarcupen Sporting

Deltagarguide

Här hittar du som ny skytt en guide i hur det går till att skjuta en Mälarcupen Sporting. I Mälarcupen är alla skyttar välkomna, som prova på-skytt kan du delta utom tävlan.

Anmäl dig till en tävling: Prova på.

Om du saknar tävlingslicens och vill prova på att skjuta en Mälarcupen Sporting är du varmt välkommen att delta utom tävlan.

Anmälan sker då direkt till arrangören av tävlingen, före anmälningstidens utgång.
Kontaktuppgifter hittar du på den utlysta tävlingen på skyttesport.indta.se »
(Använd avancerad sök, välj gren Lerduva och disciplin Engelsk Sporting)
Se till att klicka på ”Mer information” för att få fram alla uppgifter.

Om uppgifterna saknas kan du hitta alla våra arrangörers webbsidor här »

Som prova på-skytt deltar du som vilken annan tävlande som helst. Du kommer dock inte kunna vinna något pris och kommer inte att få någon klassindelning efteråt.

Vi har alla varit nya någon gång så var inte rädd för att ställa frågor till dina lagkamrater – alla är hjälpsamma och snälla mot nya skyttar.

Anmäl dig till en tävling: Licensierad skytt.

För att räknas som en licensierad skytt krävs dessa saker:

  1. Din förening ska ha lagt in dina uppgifter i IdrottOnline och du ska ha fått ett IID-nummer registrerat. Kontrollera med din förening om du är osäker.
  2. Du ska ha ett skyttekort registrerat.
    Mer information om skyttekort hittar du här »
  3. Du ska ha köpt en tävlingslicens för detta kalenderår.
    Mer information om tävlingslicenser hittar du här »

Anmälan

För att anmäla dig till tävlingar behöver du ett konto på IndTA (tävlingskalendern).
Det kan du skapa genom att ange den e-postadress som din förening har angivit i IdrottOnline.
Här finns en guide hur du skapar ett konto i tävlingskalendern »

Sök fram den deltävling du vill delta på i tävlingskalendern skyttesport.indta.se »

Klicka på den gröna knappen ”Anmäl dig”. Om du inte redan är inloggad gör du det nu.

Kontrollera dina uppgifter, ange vilken förening du tävlar för och din klass (oftast förvalt). Klicka sedan på ”Skicka in anmälan”.

Du är nu anmäld till tävlingen!


Här finns en guide hur du avregistrerar dig på IndTA (pdf) »


Förberedelser inför tävlingen.

Inför tävlingen finns det några saker man bör tänka på:

  • Ammunition: Du behöver ta med egen ammunition. En Mälarcup omfattar 100 duvor och du behöver ta med dig lite extra ammunition då du kan behöva skjuta om några duvor p.g.a. kross till exempel. Minst 150 skott är rekommenderat.
    Om inte arrangören har angivit någonting annat får den aldrig överstiga 28 gram och hagelstorlek US 6. Den måste också vara av stål.
  • Tider: En tävling startar oftast klockan 10:00 på tävlingsdagen. 30 minuter innan sker en gemensam samling för information du som skytt måste veta under tävlingens gång. Anmälningstiden öppnar minst 30 minuter innan samling. Se till att du är anmäld och redo för skytte vid samlingen.
  • Betalning: Avgiften för tävlingen betalas vid anmälan på tävlingsdagen. Betalningssätt kan variera beroende på arrangör.
  • Skjutlag: Alla deltagare delas in i skjutlag om 5-6 personer där man hjälps åt att trycka, döma och föra protokoll åt laget. Denna skjutlagslista publiceras av arrangerande klubb i vår Facebook-grupp.
    Den anslås också på skjutbanan innan tävlingen.
    Kontrollera vilket lag du tillhör innan du anmäler dig.
  • Mat, dryck och packning: Se tävlingen som en trevlig utflykt med goda vänner! Ta med dig dryck och något att äta vid behov. Om tävlingen genomförs med lunchavbrott får du räkna med att första varvet kan ta 2 timmar att genomföra.
    Beroende på hur skjutbanan ser ut kan det vara svårt att hinna ta sig till sin bil under tävlingens gång, så tänk på att ta med dryck och ammunition så det räcker samt kläder anpassat för väderprognosen.

Tävlingens genomförande.

Oftast skjuter man 50 duvor åt gången med en paus för lunch. I vissa fall skjuts alla 100 duvor på en gång utan särskild paus.

Efter samlingen delas skjutprotokollen ut till den som står först i laget. Samla ihop er och gå tillsammans till den station ni ska börja på. Om ni missar varandra – gå till angiven station och möt upp varandra där.

Den som står först på protokollet får visning på duvorna som ska skjutas. Därefter skjuter laget i tur och ordning. De två första skyttarna ser till att efter sina skott byta av de två som jobbar med att trycka eller skriva protokoll.

Då hela laget har skjutit klart på stationen går man vidare till nästa. Vid varje ny station roterar man i laget. Skytt två i protokollet skjuter först vid er andra station, och så vidare.

Observera att laget väntar en bit ifrån det lag som redan skjuter på en station. Detta för att inte störa skyttarna.

Tävlingens avslut.

När alla skyttar har skjutit hela tävlingen summerar arrangören alla resultat.
Om det finns några skyttar som har lika resultat i toppen av respektive klass (ej prova på-skyttar) kommer dessa få skjuta isär för att särskilja pallplatserna.

Särskjutningen sker på angiven plats och publiken är välkommen att titta på.

När resultatlistan är klar sker prisutdelning av medaljer och pris till dagens bästa skyttar i de olika klasserna.

Resultat och ranking efter tävlingen.

Inom någon dag finns resultatet från tävlingen publicerat på IndTA.

Inom ytterligare någon dag kommer det här på vår webbsida ut resultat samt en uppdaterad rankinglista, statistik och resultat från lagtävlingen.